Arvsrätt – ett känsligt och krångligt kapitel

Arvsrätt kan leda till ett familjedrama av sällan skådat slag. Det går att undvika genom att skriva ett testamente med hjälp av en juridiskt sakkunnig person.

Att på egen hand reda ut frågor om arvsrätt, kan vara som att försöka sätta ihop IKEA-möbler utan bruksanvisning – man tror att man har kontroll tills man inser att skruven inte passar. Svensk arvsrätt, med dess medeltida rötter, är där för att se till att allt går rättvist till – i teorin. Praktiken kan se annorlunda ut och ämnet arvsrätt kan verkligen dra fram det bästa, och det sämsta, ur människan.

Lagen är tydlig: det finns regler för hur allt skall fördelas, om man inte redan uttryckligen har bestämt annorlunda i ett testamente. Och här kommer vändpunkten – även om ett testamente har skrivits kan det finnas lagliga krav som måste uppfyllas. Detta kan orsaka ett familjedrama, som om det inte vore nog med sorgetiden.

Att vara eller inte vara berättigad till arvsrätt

De familjebildningar som idag finns kan ställa till problem, exempelvis frågor om sambor och arvsrätt. En situation så komplicerad att det kan kännas som att lösa ett korsord – på ett språk man inte behärskar. Om du inte har skrivit ner dina önskemål i ett testamente, har din sambo ungefär lika mycket rätt att ärva dig som hon eller han har att vinna på lotto – möjligt, men inte särskilt sannolikt.

Hur ska den gå till väga som vill fördela sina ägodelar i ett testamente? Det bästa är att skriva ner sina önskemål och därefter låta en advokat utforma ett korrekt testamente som uppfyller alla tänkbara lagkrav.

För att kunna få mer information besök hemsida: arvsrätt.nu