Det händer tyvärr att föräldrar till ett barn hamnar i en vårdnadstvist. Men är delad vårdnad alltid bäst och måste barnet bo lika mycket hos båda föräldrarna?
En vårdnadstvist uppstår vanligtvis i samband med att två vårdnadshavare väljer att gå skilda vägar och separerar. Man kan exempelvis ha svårt att komma överens om hos vilken av föräldrarna som barnet ska bo, eller var det ska gå i skolan. I Sverige anses det bäst med delad vårdnad då barnet har rätt till båda sina föräldrar.
Men om den ena föräldern har problem med exempelvis narkotikamissbruk eller utsätter barnet för fysisk eller psykisk misshandel kan denne fråntas vårdnaden. Då får den andre parten i stället enskild vårdnad om barnet. Detta betyder inte per automatik att den förälder som fråntas vårdnaden inte har rätt att träffa barnet.
Ibland måste en vårdnadstvist lösas i domstol
Vårdnadstvister är ofta väldigt komplicerade. Det händer att vårdnadstvister också måste lösas i domstol. Då är det extra viktigt att man har en erfaren advokat till sin hjälp som även är specialiserad på vårdnadstvister. Inte sällan blir en vårdnadstvist långvarig och det tar tid innan man kommer fram till en lösning.
En kunnig och erfaren advokat finns med hela vägen och ger råd hur man som förälder ska agera för att processen ska fungera så bra som möjligt. Det är viktigt att känna till att domstolen alltid ser till barnets bästa och dömer också därefter. Vad som blir bäst för föräldrarna spelar ingen som helst roll.